De zwakste schakel binnen uw onderneming kan u niet bestrijden met een antivirus of antispam. U kan uw onderneming hier alleen tegen beschermen door opleidingen aan te bieden.
De zwakste schakel binnen uw onderneming zijn namelijk uw werknemers oftewel de eindgebruikers. Door hen op de hoogte te brengen van de mogelijke gevaren van een phishing mail en hen tips te geven hoe ze deze kunnen herkennen, zijn zij en uw onderneming al verder geholpen!
Zit er een link in de mail? Ga dan altijd even met uw muis op deze link staan en controleer de URL. Leidt deze link u naar een officiële site zoals ‘Fortis.be’ of is het eerder iets als ‘fortis.bank.ru’? Klik alleen op de link als je zeker bent dat deze naar een officiële site leidt!
Heeft u twijfels over de afzender? Controleer dan zeker even of u de afzender kent en kijk ook even naar het e-mailadres. Is het een vreemde afzender en een vreemd e-mailadres, twijfel dan niet om de mail te deleten.
Gewone phishing mails worden in grote hoeveelheden tegelijk/bulk uitgestuurd. Dit zorgt ervoor dat deze al snel op de zwarte lijsten van bekende anti-spam filters terecht komen. Het is dus een must om een professionele anti-spam te hebben.
Verklein de kans dat er phishingmails vanuit uw account verstuurd worden! Hoe doet u dit? Update regelmatig uw wachtwoord en gebruik ook steeds unieke wachtwoorden.
Worden er zaken van u gevraagd zoals het opnieuw inloggen, een grote overschrijving doen of uw rekeningnummer wijzigen? Denk dan enkele keren na vooraleer u dit doet.
Kijk uit met gegevens publiek te maken op Facebook, LinkedIn, Twitter… Op deze manier kunnen oplichters veel info over u te weten komen.
Het kan ook zijn dat een zakenpartner of een kennis van u vraagt om persoonlijke gegevens door te geven. Zo kan uw IT afdeling plots vragen om opnieuw in te loggen of uw zakenpartner om een groot bedrag over te schrijven. Bel hem/haar dan even op voor de zekerheid!
Heeft u een bIijlage zoals PDF, Xlsx, zip…ontvangen van een onbekende afzender? Dan is het openen hiervan een slecht idee. Op deze manier riskeert u altijd een cryptolocker of andere malware binnen te halen. Sandboxing, dat is de oplossing hiervoor. Hierbij worden uw mails inclusief de links eerst in een virtuele omgeving gecontroleerd.
Dit is een extra veilige manier om u aan te melden. Er zijn steeds meer en meer platformen die de mogelijkheid bieden om u aan te melden met uw wachtwoord in combinatie met een unieke code die op uw smartphone gegenereerd wordt.
Dit zorgt ervoor dat de oplichters nog steeds machteloos zijn ondanks dat ze beschikken over uw wachtwoord en login. Om te kunnen inloggen hebben ze ook uw smartphone nodig voor de unieke code.